Glide Apps: Starten in 6 eenvoudige stappen

Wanneer je dit artikel weet te vinden, heb je er vast en zeker over nagedacht: een applicatie maken met de low-code technologie van Glide Apps. In dit artikel nemen we je mee in de mogelijkheden, kansen, risico’s en onze eigen ervaringen met Glide Apps. Met als doel jou in enkele minuten de inzichten te geven die je nodig hebt om morgen te kunnen starten met Glide Apps.

Zelf een app bouwen wordt steeds gemakkelijker. Dit geldt zeker wanneer het gaat om een beperkte hoeveelheid processen of logica. Wanneer je in het ecosysteem van Microsoft of Google zit met e-mail en bestandsbeheer, zijn Microsoft Power Apps en Google AppSheet logische oplossingen. Maar naast deze bekende technieken is er een hele wereld ontstaan met oplossingen voor het bouwen van apps, zonder dat daarvoor technische kennis vereist is. Dit zijn zogenaamde low-code oplossingen. Een bekende tool in deze wereld is Glide Apps.

Glide Apps Maken GlideApps.com Homepage Forwardis Glide Partner

Starten met Glide Apps

Wie start met het bouwen van Glide Apps ontdekt direct dat er een zestal onderdelen zijn waarmee je aan de slag gaat. We splitsen deze onderdelen hieronder voor je uit:

  1. Data
  2. Apps
  3. Actions
  4. Integratie
  5. Security
  6. AI

Glide Apps Data: Het fundament voor je applicatie

Een van de grootste voordelen van Glide Apps is dat je kunt koppelen met tal van databronnen. Zo koppelden wij voor ons Building Innovators-klantportaal Glide Apps direct met Airtable. Maar je kunt daarnaast ook beginnen vanuit Excel, Google Sheets, MySQL en exotischere voorbeelden als BigQuery en PostgreSQL. Deze koppel je met slechts een aantal klikken aan Glide Apps, waarna de techniek zelf voor jou de basisapplicatie neer zal zetten.

Glide Apps

Deze basisapplicatie brengt ons direct bij het volgende onderdeel van Glide: Apps. In algemene zin gesproken zijn apps er in vele vormen en maten. Van publiekelijk beschikbare applicaties waar iedereen bij kan, tot een afgeschermde omgeving die alleen toegankelijk is voor jezelf, je medewerkers, leveranciers of opdrachtgevers.

Deze mogelijkheden worden allemaal ook geboden wanneer je apps wilt ontwikkelen in Glide. Zo werkten we laatst tijdens onze Kickstart Glide Apps workshop samen met een ijsmaker aan een volledige online menukaart in Glide Apps, realiseerden we ons eigen klantportaal in Glide Apps, zetten we samen met Roxxz.nl een complete to-do app neer voor interne communicatie en ontsloten we de producten van Promar Sales naar een app zodat tijdens presentaties snel het aanbod getoond kan worden. Zomaar een reeks voorbeelden van de mogelijkheden.

Het is wel goed om te beseffen dat applicaties die worden gemaakt in Glide niet via de App Store beschikbaar zijn. Het gaat namelijk om zogenaamde Progressive Web Apps. Deze kun je wel installeren op het bureaublad van je telefoon, maar niet via de App Store. Het voordeel hiervan is dat de applicatie bruikbaar is op zowel de telefoon, de tablet als de computer.

Glide Actions: Workflows en logica

Nu je datastructuur staat en de app is neergezet, kun je aan de slag met het gebruik van Actions binnen Glide Apps. Actions stellen je in staat om met relatief weinig moeite acties te koppelen aan zaken die binnen jouw app gebeuren. Stuur een notificatie naar een opdrachtgever wanneer er een nieuwe taak voor hem staat in de app, genereer een PDF wanneer een inspectie wordt gemarkeerd als ‘afgerond’. Zomaar een paar zaken die direct te organiseren zijn middels Actions binnen Glide.

Koppel met Glide Apps via Integraties

Dit onderdeel van het artikel over Glide Apps kunnen we ongelofelijk lang maken. Integraties met Glide Apps zijn er in allerlei soorten en maten. Veelgebruikte integraties zijn vanzelfsprekend de koppelingen met e-mail, waardoor e-mails direct verzonden worden vanuit jouw e-mailaccount, OpenAI voor het genereren van tekst op basis van variabelen en Stripe voor het mogelijk maken van betalingen. Maar daarnaast zijn er tientallen andere integraties mogelijk. En wanneer je als achterliggende databron kiest voor Airtable, is het aantal integraties al snel vele duizenden.

Glide Apps Koppelingen en Integraties


Security: Veiligheid op ieder mogelijk niveau

Wie vandaag de dag een applicatie ontwikkelt, ontkomt er niet aan om na te denken over veiligheid en mitigerende maatregelen die nodig zijn om veiligheidsrisico’s te borgen. Als niet-technicus is het dan prettig als partijen met je meedenken. Ook dit heeft men bij Glide goed begrepen. Security is ‘by design’ opgenomen in de realisatie van de applicatie die je gaat bouwen. Daardoor is het mogelijk om op alle mogelijke manieren risico’s te beperken en maatregelen te nemen waardoor alleen informatie wordt gedeeld met diegene die het toekomt

AI: Je kunt er niet meer omheen

Anno 2024 is er geen applicatie meer die het niet bezit: kunstmatige intelligentie, oftewel AI. Ook bij Glide heeft men ingespeeld op de komst van kunstmatige intelligentie, waarbij de focus ligt op een viertal aspecten die relevant zijn voor gebruikers van Glide Apps:

  1. Genereren van Tekst – Het automatisch genereren van e-mails, beschrijvingen, samenvattingen en meer met als doel om tijd terug te winnen door het wegnemen van handmatig werk.
  2. Van Tekst naar Data – Het tegenovergestelde van item 1, waarbij van teksten uit bijvoorbeeld een e-mail of support ticket van een opdrachtgever direct acties kunnen worden uitgevoerd in de data zoals het veranderen van een status of het aanvinken van een checkbox.
  3. Afbeelding naar Tekst: Uit een afbeelding tekst ophalen en deze wegschrijven naar de database.
  4. Audio naar Tekst: Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers audiofragmenten laten opnemen, en deze in tekst laten opslaan in de database of doorsturen naar de helpdesk.

Direct van start

Wie direct van start wilt gaan met het bouwen van een applicatie via Glide Apps vind op internet een reeks artikelen, bronnen en video’s die ondersteunen bij het opbouwen van kennis en know-how rond dit low-code platform.

Forwardis Practical Innovators Glide Apps Starten Nederland

Glide University

Glide University is een plek op het internet waar een ieder die wil beginnen direct aan de slag kan met het leren van alles wat te maken heeft met het Glide platform.

Glide YouTube

Anno 2024 verschijnen er vrijwel dagelijks nieuwe video’s op het YouTube kanaal van Glide. Voor de beginnende ontwikkelaar is dat zeker een bron van inspiratie.

Kickstart Glide Apps

Starten en leren met begeleiding? Binnen 4 uur bouwen we samen met jou in een 1-op-1 sessie de eerste Glide App. Dit doen we terwijl je leren hoe Glide Apps werkt.

© 2024 Forwardis B.V. | Alle Rechten Voorbehouden