prototype-forwardis-app-software

Techniek laten ontwikkelen? Bouw eerst een prototype

Wanneer je een goed idee hebt voor een technologie startup, ga je door allerlei fases heen. In een van die fases ga je veel besluiten nemen over de werking en de functionaliteiten van jouw technologie. Hoe komt je startup eruit te zien? Hoe werkt deze? Welke functionaliteiten moeten erin? Veel startups ontwikkelen daarom in deze voorfase alvast een prototype, zodat de precieze functionaliteiten duidelijk worden. Waarom dat een verstandige keuze is leg ik je uit in dit artikel. 

Wat is een prototype?

Een prototype is eigenlijk niks meer dan een voorbeeld van een product, een software of een dienst. Het doel van een prototype is om een tastbaar model te hebben van het idee en om inzichten te krijgen over het concept. Mensen hebben nou eenmaal behoefte aan visuele informatie. Een prototype is daarom een zichtbaar en tastbaar product, wat inzichten verschaft over wat er kan worden weggelaten of juist moet worden toegevoegd. Kortom, een prototype biedt ontzettend veel inzichten in de eerste fases van het project.

Waarom een prototype?

Geen verrassingen

Er zijn verschillende redenen waarom het ontwikkelen van een prototype handig is. Zoals hiervoor beschreven is het handig om er een te laten maken om te zorgen dat werkelijk alles is uitgedacht en niemand voor verrassingen komt te staan. Maar ook om de kosten van tevoren goed te kunnen berekenen; iedereen weet zo namelijk precies wat er gedaan moet worden om de software daadwerkelijk te kunnen realiseren. Hoe concreter de plannen, hoe beter de inschatting in een verder stadium van het project.

Voor de investeerder

Mocht je je software of app willen laten ontwikkelen met behulp van een investeerder, dan kan een prototype hem eerder overtuigen. Met een prototype heb je een visueel product wat je kunt tonen en wordt de kans groter dat iemand een samenwerking met jou aan wil gaan. Kortom, een prototype is zeker iets om in te investeren.

Kader je idee af

Als je een prototype voor een app laat ontwerpen, zijn er een aantal opties. Je kunt naar een willekeurig bureau gaan, en zij zullen heel snel een aantal schermen voor je vormgeven. Dit is een prima en snelle oplossing. Maar is het concreet? Dat helaas niet.

Idealiter gaan wij aan de slag voor jou om je totale klantreis te ontwikkelen zoals jij die voor voor je ziet. Vanaf het moment dat de app wordt gedownload, tot het moment dat de klant hem weer verwijdert en alles daartussenin. Alle impressies tellen voor een succesvolle app. 

Zo maken wij een prototype

Middels één of meerdere brainstormsessies vertel jij al jouw ideeën – maar dan ook echt alles. Wat is het plan voor de app? Hoe werkt dit dan precies? Wie is jouw doelgroep en wat zijn hun behoeften? Waar sta je na lancering? Hoe gaan we de bedrijfsdoelstellingen behalen? 

Brainstormsessies

Gaandeweg deze interviews komen wij erachter wat er nodig is om jouw app succesvol te maken. We tackelen alle problemen vooraf doordat we precies weten wat knelpunten kunnen zijn in een app. Dit weten we door onze ervaringen en onze standaard methodieken en programma’s die we met de jaren hebben ontwikkeld. Zo komt niemand voor verrassingen te staan verderop in het ontwikkelproces.

Lijst met features

Nadat alles is afgekaderd, is er een lijst met functionaliteiten ontstaan. We maken op basis van alle wensen en ideeën een onderscheid in ‘noodzakelijke functionaliteiten’ en ‘extra functionaliteiten’ voor jouw technologie en daarmee voor het prototype. Door dit allemaal af te kaderen en uit te schetsen, raken wij precies het punt op de horizon en worden we in staat gesteld om alleen te ontwikkelen wat strikt noodzakelijk is. Scheelt tijd én darmee een hele hoop kosten.

De uiteindelijke lijst met functionaliteiten combineren we met consumentenpsychologie en UX design om te komen tot een ontwerp wat maximaal bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen. 

Na een aantal weken een prototype 

Na een aantal ruwe schetsen zullen we pagina voor pagina secuur invullen. Na een aantal weken (afhankelijk van de grootte van jouw startup) werken we toe naar een eindresultaat. Dit eindresultaat is een volledige uitwerking van de totale klantreis, alle schermen en alle functionaliteiten in jouw app. Dit resultaat zorgt voor een concreet plan, en stelt de ontwikkelaars in staat om te plannen hoeveel werk de app precies is. Zij kunnen aan de hand van dit prototype een concreet plan maken voor het werk en dus ook voor de kosten. Zo kom jij nooit voor onverwachte kosten te staan.

Zoals je ziet is het een ontzettend goed idee om jouw app te starten met een prototype. Door alles goed af te bakenen voorkom je problemen in een later stadium en weet je van tevoren precies wat jouw idee gaat kosten.

Is jouw startupOnze volgende uitdaging

  • Ferry Bouzidi

  • Directeur

Ken je een startup idee dat bij ons past?

Wij accepteren op dit moment nieuwe opdrachten. En belonen onze tipgevers, agenten, affiliates en andere aanbrengers voor het aanbrengen van nieuwe opdrachten.

Samenwerken?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap