Beste startup boeken die je moet lezen als ondernemer (2020)

Er zijn weinig dingen waar mensen enthousiaster van worden dan het lezen van een goed boek. Dat geldt ook voor ondernemers en oprichters van startups. Maar dan moet je wel weten wat je moet lezen.

We interviewden onze eigen marketing strateeg Bob Riethorst over de beste startup boeken. Daarmee geven we je het zetje in de juiste richting. Zo voorkom je dat je spaarzame tijd opgaat aan boeken waar je niet direct iets aan hebt.

1. Grip (Rick Pastoor)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Gripp Rick Pastoor

Met “het geheim van slim werken” als ondertitel is het boek vrij pretentieus ingestoken. Daardoor zou je verwachten dat Grip door Rick Pastoor zeer hoog over is geschreven. Het tegendeel is echter waar.

Het boek is door Rick zodanig geschreven dat je er direct mee aan de slag kunt. Of je nu in dienst bent of een eigen onderneming runt, het boek geeft je de grip op je (werkzame) leven terug. De enige vereiste: je moet controle hebben over je eigen agenda. Maar als ondernemer heb jij dat vanzelfsprekend.

Dat teruggeven van grip doet het op drie manieren, te weten: grip op je week, grip op je jaar en grip op je leven. Daarbij biedt het tal van voorbeelden, handvatten en suggesties. Het boek is dan ook voor een ieder goed te begrijpen en de suggesties zijn slechts op één manier te interpreteren. Daardoor is het in de praktijk toepassen gemakkelijk.

2. Subtle art of not giving a fuck (Mark Mason)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - The Subtle Art of not ging a Fuck Mark mason

Een hekel aan zelfhulp, coaches en andere positiviteits-goeroes? Dan is dit boek echt wat voor jou. Dit boek leert je in plaats van daarvan om om te gaan met je tekortkomingen.

Zodra je onzekerheden onder ogen durft te zien, vind je de moed en het zelfvertrouwen waar je in deze tijd zo’n behoefte aan hebt als ondernemer.

3. The Lean Startup (Eric Ries)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Eric Ries the learn startup

Een hard feit: De meeste startups mislukken. Terwijl veel van die mislukkingen te voorkomen zijn. Sinds de publicatie van het boek ‘The Lean Startup’ is de manier waarop naar startups wordt gekeken fundamenteel verandert.

In plaats van tijd te verspillen aan het maken van uitgebreide bedrijfsplannen, biedt The Lean Startup ondernemers een manier om hun visie continu te testen, zich aan te passen en aan te passen voordat het te laat is.

Ries biedt een wetenschappelijke benadering voor het creëren en beheren van succesvolle startups in een tijd waarin bedrijven meer dan ooit moeten innoveren.

4. Crush it (Gary Vaynerchuk)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Crush it Gary Vaynerchuk

Heb je een hobby waar je de hele dag van zou kunnen genieten? Een obsessie die je ’s nachts wakker houdt? Volgens de Amerikaanse zakenman Gary Vaynerchuk is dit is het perfecte moment om die passie om te zetten in een onderneming.

Gary Vaynerchuk laat zien hoe je de kracht van internet kunt gebruiken om je echte interesses om te zetten in echte bedrijven. Het boek is enigszins gedateerd waardoor veel van de verhalen inmiddels ‘common sense’ zijn, maar desalniettemin omschrijft Gary het zeer gedegen.

Gary heeft jarenlang zijn familiebedrijf opgebouwd van een lokale wijnwinkel tot een nationale marktleider. Op een dag zette hij een videocamera aan en door de geheimen te gebruiken die hij in zijn boek omschrijft, transformeerde hij de onderneming en zijn persoonlijke leven.

Aan het einde van dit boek heb je als ondernemer geleerd hoe je de kracht van internet kunt gebruiken om jouw ondernemersdromen waar te maken. Stap voor stap uitgelegd.

5. 4-hour workweek (Tim Ferris)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - The 4-hour work week

Anders dan de titel doet vermoeden, leert het boek je niet hoe je een werkweek van 4 uur kunt creëeren. In plaats daarvan leer je 3 dingen: laat de 9-tot-5-mentaliteit los, leef waar je wilt en wordt gelukkig.

Tim Ferris leert je middels deze methodieken andere manier van je werk organiseren en anders naar geld kijken. Dat doet hij via het DEAL-principe, wat staat voor Definitie, Elimineren, Automatiseren en Liberation (bevrijding).

6. Sprint (Jake Knapp)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Sprint Jake Knapp

Met “How to Solve Big Problems and Test New Ideas in Just Five Days” heeft Sprint net als het eerder genoemde boek van Rick Pastoor een vrij pretentieus gekozen titel. Toch maakt ook dit boek die titel helemaal waar.

De startups waarin GV (voorheen Google Ventures) investeert, staan ​​elke dag voor grote vragen net als jij in je onderneming. Vragen als: waar is de belangrijkste plaats om je inspanningen te concentreren? Waar begin je met optimaliseren? Hoe zien je ideeën er in het echt uit?

Tijdens zijn werk bij Google creëerde ontwerper Jake Knapp een unieke methode voor het oplossen van problemen, waarmee hij een ‘design sprint’ bedacht – een vijfdaags proces om bedrijven te helpen cruciale vragen te beantwoorden.

Zijn ‘sprints’ werden gebruikt voor alles, van Google Zoeken tot Chrome tot Google X. En zijn nu ook toe te passen in jouw organisatie, door de stappen in dit boek te volgen.

Sprint is een praktisch boek voor het beantwoorden van zakelijke vragen en is daarom een must-have voor iedere ondernemer die wil groeien met zijn onderneming.

7. Start with Why (Simon Sinek)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Start with Why Simon Sinek

Simon Sinek laat in zijn best-seller “Start with Why” zien dat als leiders het bedrijf anders in elkaar laten steken, de ondernemingen succesvoller worden en meer impact maken.

Simon helpt je middels dit boek om het “Waarom” van de onderneming weer centraal te stellen. En op zo’n manier de in- en externe omgeving te inspireren.

8. Purple Cow (Seth Godin)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Purple Cow Simon Sinek

Wat hebben Apple en Starbucks gemeen? De manier waarop ze spectaculaire groei hebben laten zien door de traditionele 4P’s over boord te gooien.

In het boek, dat alweer 15 jaar oud is, combineert Seth inmiddels gesettelde marketing wijsheden met principes voortkomend uit NLP. Het resultaat is een praktisch boek wat makkelijk leest en je op een andere manier laat denken over marketing.

9. The Thank You Economy (Gary Vaynerchuk)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - The Thank You Economy Gary Vaynerchuk

Ook het tweede boek van Gary Vaynerchuk in deze lijst is een zeer solide en goed doordacht boek.

Het is geschreven op een manier die direct aanspoort tot actie, temeer omdat het geschreven is in de energieke stijl die Gary Vaynerchuk zo kenmerkt.

10. Delivering Happiness (Tony Hsieh)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Delivering Happines (Tony Hseih)

Ontdek hoe een beleid dat is gebaseerd op het geluk van al zijn personeelsleden, bijdraagt aan een hogere productiviteit en voordelen op de lange termijn.

Tony Hsieh deelt verschillende ervaringen die hij zowel zakelijk als persoonlijk heeft opgedaan. Zappos, het bedrijf waarover een groot deel van dit boek gaat, werd in 2009 verkocht aan Amazon.

11. Zero to One (Pieter Thiel)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Zero to One Pieter Thiel

In Zero to One laat de legendarische ondernemer en investeerder Peter Thiel zien hoe we unieke manieren kunnen vinden om die nieuwe dingen te creëren.

Thiel begint met het tegendraadse uitgangspunt dat we in een tijdperk van technologische stagnatie leven. De informatietechnologie is snel verbeterd, maar er is geen reden waarom de vooruitgang zou moeten worden beperkt tot computers of Silicon Valley. Vooruitgang kan worden behaald in elke branche of bedrijfstak, aldus Peter.

Zero to One presenteert een nieuwe manier van denken over innovatie: het begint met het leren vragen te stellen die je ertoe brengen waarde te vinden op onverwachte plaatsen.

12. The Hard Thing About Hard Things (Ben Horowitz)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - The Hard thing about hard things Ben Horrowitz

Als ondernemer kom je vaak genoeg in lastige situaties terecht. Daar weten we zelf ook alles van. Maar wat nou als er geen gemakkelijke antwoorden zijn?

In dit boek legt Ben Horowitz, een bekende investeerder en oprichter van Venture Capitalist Andreessen Horowitz, feilloos tegen welke uitdagingen hij aanliep in zijn carriere als oprichter.

Daarnaast reflecteert Ben ook terug op die situaties met context waar je als (startend) ondernemer direct lering uit kunt trekken. Waardoor jij niet het leergeld betaalt wat hij al heeft betaald.

13. Blitzscaling (Reid Hoffman / Chris Yeh)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Blitzscaling Reid Hoffman

Welke ondernemer of oprichter streeft er niet naar om de volgende Amazon, Facebook of Airbnb te bouwen? Toch zijn degenen die het daadwerkelijk doen, buitengewoon zeldzaam. Dus wat onderscheidt de startups die worden verstoord en verdwijnen van degenen die uitgroeien tot wereldwijde reuzen?

Reid Hoffman, de medeoprichter van LinkedIn en legendarische investeerder, onthult het geheim van het opschalen van ondernemingen.

Het geheim is blitzscaling: een reeks technieken om in een duizelingwekkend tempo op te schalen die concurrenten uit het water blaast.

Als je in een razend tempo groeit, vereist het bereiken van het volgende niveau heel andere strategieën dan die waarmee je bent gekomen waar je nu bent, zo valt in het boek te lezen.

Bonus: Online Marketing Tornado (Tonny Loorbach / Martijn van Tongeren)

Forwardis Beste Startup Boek 2020 - Online Marketing Tornado Tonny Loorbach Martijn van Tongeren

Als ondernemer kom je vandaag de dag niet meer weg met “ik weet niet hoe dat werkt op internet”. Het internet biedt kansen in overvloed, en zonder kennis en kunde op dat vlak verzuip je.

In het nieuwste boek van Tonny Loorbach, wat hij schreef samen met zijn compagnon Martijn van Tongeren, leggen ze uit hoe je jezelf garandeert van de meest effectieve online strategie en een onverstoorbare focus? Daarnaast leert het boek je alle basisprincipes van online marketing, waaronder de nodige begrippen en de relatie tussen deze begrippen.

Het boek is pas net uit, maar nu al lijkt het erop dat iedere ondernemer dit boek een keer moet lezen.

Tot slot

Goede content is evergreen. Het blijft voor altijd bestaan. Dat geldt ook voor dit artikel, wat we gaandeweg de tijd zullen blijven updaten.

Heb jij een boek gelezen dat absoluut niet mag ontbreken op de lijst met Beste startup boeken anno 2020? Laat het dan weten door te reageren op Instagram of LinkedIn. Liever persoonlijk contact? Stuur dan even een mailtje aan kaylee@forwardis.nl met jouw favoriete startup boeken, en waarom deze op de lijst ‘moeten’ komen.

Is jouw startupOnze volgende uitdaging

  • Ferry Bouzidi

  • Directeur

Ken je een startup idee dat bij ons past?

Wij accepteren op dit moment nieuwe opdrachten. En belonen onze tipgevers, agenten, affiliates en andere aanbrengers voor het aanbrengen van nieuwe opdrachten.

Samenwerken?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap