Financiering in de conceptfase van je bedrijf

De conceptfase van je bedrijf is de fase waarin je jouw idee uitwerkt. In deze fase doe je onderzoek naar welke financieringsbronnen je aanspreekt, wat de risico’s voor investeerders zijn en hoe je de eerste financiering voor je bedrijf gebruikt. Deze factoren bepalen de haalbaarheid van het bouwen van je product of service.

Financieringsbronnen  

De financiering in de conceptfase kan uit meerdere hoeken komen. Ontwikkelingskosten kunnen bijvoorbeeld door de overheid gefinancierd worden. Er zijn verschillende subsidies en overheidsprogramma’s die waar je gebruik van kunt maken. Een voorbeeld hiervan zijn seed capital investeringen, waarbij overheid en investeerders een gezamenlijk investeringsfonds aanvullen.

Het is niet ongebruikelijk dat marktonderzoek, productontwerp en andere kosten voor vroege ontwikkeling in de conceptfase worden gefinancierd door de ondernemer zelf of door familie en vrienden van de ondernemer.

Risico’s voor investeerders 

Omdat de onderneming nog niet is opgestart in de conceptfase, is het risico in deze fase hoog voor investeerders. Het bedrijf heeft nog geen inkomsten, waardoor je bedrijfsplan overtuigend moet zijn voor investeerders. Aan de andere kan zijn de vereisten voor investeringskapitaal relatief laag in de fase, namelijk onder de 250.000 euro.

De eerste stappen financieren

Heb je bepaald welke financiering bij je bedrijf past en heb je investeerders gevonden, dan is het zaak om te beslissen waar je de financiering voor gaat gebruiken. Maak een presentatie waarin je jouw bedrijfsplan aan je investeerders pitcht. Stel je bedrijfsmodel vast, maak een concreet financieel plan en laat bijvoorbeeld zien dat je jouw investering gebruikt voor het ontwikkelen van een technisch concept. Nu ben je klaar om jouw onderneming te starten.

Is jouw startupOnze volgende uitdaging

  • Ferry Bouzidi

  • Directeur

Ken je een startup idee dat bij ons past?

Wij accepteren op dit moment nieuwe opdrachten. En belonen onze tipgevers, agenten, affiliates en andere aanbrengers voor het aanbrengen van nieuwe opdrachten.

Samenwerken?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap