Wat is een term sheet?

Bij het bouwen van een startup komen veel termen voorbij waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt, omdat je ze simpelweg niet nodig hebt. In deze serie artikelen gaan we in op die verschillende termen. We leggen uit wat het betekent, wanneer je ze gebruikt en wat de voor- en nadelen zijn. In dit eerste artikel hebben we het over een ‘Term Sheet’.

Wanneer gebruik ik een term sheet?

Wanneer je in gesprek raakt met mogelijke investeerders of nieuwe zakenpartners wil je op een bepaald moment zaken concreet maken, zonder direct aan de slag te gaan met participatieovereenkomsten, notarissen en aandelen overdracht. Op dat moment leg je afspraken vast in een zogenaamde term sheet. Dat zorgt bij alle partijen voor duidelijkheid en transparantie gedurende het gehele (vervolg)proces van onderhandelen.

Wat is een term sheet?

Alvorens je een samenwerking aan gaat met een nieuwe zakenpartner of investeerder, teken je eerst een term sheet. In deze sheet staat beschreven welke zaken jullie – op hoofdlijnen – met elkaar hebben afgesproken. Natuurlijk hebben we het daarbij over de hoogte van de investering en het percentage aandelen dat de nieuwe partner of investeerder krijgt. Maar ook andere andere elementen zoals geheimhouding en verwatering van aandelen kun je in een term sheet vastleggen.

Wat is de inhoud van een term sheet?

Term sheets worden in veel gevallen op maat gemaakt. Toch zijn er veel overeenkomsten tussen de verschillende term sheets die wij door de jaren heen voorbij hebben zien komen.

  • Duur van de term sheet (c.q. deadline);
  • Geheimhouding;
  • Exclusiviteit van de onderhandeling voor een bepaalde periode;
  • Het aandelenbelang van de nieuwe investeerder of zakenpartner;
  • Het type aandelen, anti-verwateringsbeding en voorkeursrechten;
  • De deadline voor het tekenen van de participatieovereenkomst;
  • Welke besluiten alleen door de aandeelhoudersvergadering gemaakt kunnen worden.

Twee andere elementen die we met regelmaat terugzien in onderhandelingen met investeerders zijn drag along-, en tag along-regelingen. Deze twee termen leggen we op een later moment in losse artikelen verder uit. 

 Zijn de afspraken in een deze sheet bindend?

Een term sheet is eigenlijk nooit een bindende afspraak. Het zet slechts de hoofdlijnen van de onderhandeling uiteen, alvorens je de diepte ingaat en terecht komt in due dilligence onderzoek en andere belangrijke details. De enige afspraken die over het algemeen bindend is heeft betrekking op de duur van de afspraken. Omdat je gedurende de loop van de periode exclusief met elkaar in onderhandeling bent.

Ga je in gesprek met investeerders en zoek je een sparringpartner? Neem eens contact met ons op.

Is jouw startupOnze volgende uitdaging

  • Ferry Bouzidi

  • Directeur

Ken je een startup idee dat bij ons past?

Wij accepteren op dit moment nieuwe opdrachten. En belonen onze tipgevers, agenten, affiliates en andere aanbrengers voor het aanbrengen van nieuwe opdrachten.

Samenwerken?

Share via
Copy link
Powered by Social Snap